De beroepsvereniging van improviserende musici bestaat 50 jaar!

Opgericht door jazzmuzikanten die zich beseften dat het belangrijk is zich te verenigen, en het belang zagen van een broedplaats waar improviserend nationaal jazztalent zich kan ontwikkelen. Begonnen als initiatief van voornamelijk Amsterdamse impro-musici, een halve eeuw later vertegenwoordigt BIM musici van zevenentwintig verschillende nationaliteiten en, in tegenstelling tot vroeger, ongeveer even zo veel muzikale smaken; van electro jazz tot swing, van latin jazz tot avant-garde en van klezmer jazz tot vrije impro: ‘iedere improviserende beroepsmuzikant in Nederland hoort bij ons.’

BIM50 LUSTRUMCONCERTEN (DOUBLE BILLS)

Voor dit lustrumjaar in 2022 vroeg het BIMbestuur middels een open call vijf bandleiders ieder een intergenerationele band op te richten en nieuwe composities te schrijven. Het werk is te horen tijdens de double bill lustrumconcerten bij belangwekkende jazzpodia in Nederland.

22 SEPTEMBER 2022 Oosterpoort Groningen: JORIS TEEPE & IMAN SPAARGAREN

1 OKTOBER 2022 Bimhuis Amsterdam: BEST OF BIM50

7 OKTOBER 2022 Pletterij Haarlem: MIGUEL SANTAELLA & THOMAS JOHANNSEN

14 OKTOBER 2022 Tivoli Utrecht: JORIS TEEPE & THOMAS JOHANNSEN

21 OKTOBER 2022 Muziekgebouw Eindhoven: IAN CLEAVER & THOMAS JOHANNSEN

29 OKTOBER 2022 Lantarenvenster Rotterdam: JORIS TEEPE & MIGUEL SANTAELLA


PODIUMGESPREKKEN

Bij ieder BIM lustrumconcert hoort een podiumgesprek. Musici gaan samen met een muziekjournalist tussen de sets in, in gesprek over improvisatie. Bij elk gesprek staat een weer een ander aspect van improvisatie centraal.


RADIO4

Radiomaker en jazzkenner Aad van Nieuwkerk maakt voor Radio 4 (VPRO/ NPO) een twaalfdelige podcastserie over improvisatie in diverse muziekgenres vanaf de middeleeuwen tot nu.

BIM IN DE WIJK

Hiermee benadrukken we dat kleine lokale podia en initiatieven van musici onmisbaar zijn in een gezonde muziekcultuur!

26 AUGUSTUS 2022 Bijlmerparktheater, Amsterdam: FELICITY PROVAN (Orenblik)

4 SEPTEMBER 2022 Wester-Amstel, Amstelveen: BRAZILIAN JAZZ

17 EN 18 SEPTEMBER 2022 Fort Lunet I, Utrecht: ELSA VAN DER LINDEN (BUI Luisterroute)

28 SEPTEMBER 2022 Studio/K, Amsterdam: FELIX SCHLARMANN (East Side Jam)

2 OKTOBER 2022 Wester-Amstel, Amstelveen: CARMEN GOMES

29 OKTOBER 2022 Buurthuis Landlust, Amsterdam: YAŞAM HANCILAR (Workshops Improvisatie)

6 NOVEMBER 2022 Wester-Amstel, Amstelveen: SILVY LANE


BIM SENA PERFORMERS STAGE

De Beroepsvereniging Improviserende Musici (BIM) zet zich sinds 1971 in voor meer speelplekken. In samenwerking met Sena Performers staan tijdens dit lustrum bekende en onbekende Nederlandse jazz- en improvisatie musici in de spotlight.

9 AUGUSTUS 2022 AMERSFOORT JAZZ BIM ALLSTART BAND, FRANS ELSEN TRIBUTE & KOH MR. SAXMAN

4 SEPTEMBER 2022 Jazzcafe Zeist: Henk Kraajeveld trio

9 OKTOBER 2022 Jazzcafe Zeist: Brazilian Sunday

14, 15 OKTOBER 2022 Common Ground Festival: Drums United

6 NOVEMBER 2022 Jazz on the Sofa: John Engels Trio

13 NOVEMBER 2022 Jazzcafe Zeist: Elister vd Molen, Marius Beets, Rein de Graaf

BIM50 Lustrum bands

De vijftigste verjaardag van de Beroepsvereniging Improviserende Musici (BIM) is dé aanleiding om in 2022 het heden en verleden van de Nederlandse jazz- en improvisatiemuziek in de schijnwerpers te zetten. Voor dit lustrumjaar schreef het BIM bestuur middels een open call een unieke compositieopdracht uit. Een vijftal componisten meldden zich om een speciale BIM50!-compositie te maken.

Joris Teepe

Contrabassist Joris Teepe laat in zijn Tension & Release project talloze stijlen samensmelten. Van New Yorkse powerjazz en Amerikaanse swing tot avant-garde en klassiek. Zijn band helpt hem daarbij. Invloeden van vrije impro (Mary Olivier), Argentijnse folk (Natalio Sued) en Roemeense Balkan (George Dumitriu) zijn duidelijk terug te horen. Er zijn ook raakvlakken met klassieke muziek in de door Teepe gecomponeerde passages voor strijkers.

Line up:
Michael Moore (1954), saxofoon/clarinet
Joris Teepe (1962), contrabas
Natalio Sued (1973), saxofoon
George Dumitriu (1986), viool en gitaar
Jamie Peet (1991), slagwerk

Thomas Johannsen

Vocalist en instant componist Thomas Johannsen valt in de smaak met zijn elementaire aanpak van improvisatie die hij met het Genetic Choir Ensemble ontwikkelt en uitvoert. Onlangs werd dat beloond met een werkbijdrage vanuit het Fonds Podiumkunsten. Voor BIM50 bedacht hij de ongewone combinatie van veteranen en jonge honden uit de wereldmuziek én de vrije impro samen in dezelfde band. Met de geest van de BIM-oprichters in het bloed en drie vocalisten op het podium, staat zijn kwintet garant voor avontuurlijke muziek waarin talloze stijlen verbintenis vinden.

Line up:
Raoul van der Weide (1949), contrabass & cello
Estrella Acosta (1952), vocalen
Nora Mulder (1965), piano
Thomas Johannsen (1974), vocalen
Çiğdem Okuyucu (1986), vocalen

Miguel Ángel Santaella

Miguel Ángel Santaella ontwierp voor de BIM50-compositieopdracht een vernieuwende akoestische samenstelling. Zijn idee is dat de spanning tussen de klanken van de instrumenten een essentiële rol spelen. Het kwintet bestaat uit drums, bas, twee rietblazers en een zanger. Santaella voegde heel bewust geen harmonisch instrument toe aan zijn kwintet. Zo dragen de ingezette instrumenten niet alleen de melodische constructie, maar vormen ze ook de harmonische basis van de muzikale structuur. Santaella schrijft graag met het kwintet als geheel in zijn achterhoofd, rekening houdend met individuele kenmerken van elk lid.

Line up:
Bob Roos (1980), drums
Arjen Gorter (1948), doublebass
Ricardo Maronga (1967), basklarinet
Kristina Fuchs (1970), voice
Giuseppe Doronzo (1987), baritonsaxofoon

Iman Spaargaren

De beoogde BIM50compositie van tenorsaxofonist Iman Spaargaren heeft een politieke lading. Het arrangement is een drieluik dat de opkomst, bloei en verval van Europa in de 21ste eeuw verklankt. De Tweede Wereldoorlog als katalysator van het Europees project, Brexit en Orbán als betonrot in de ivoren toren van Brussel. Spaargaren beschouwt het in muziek vatten van sociologische thema’s, contemporaine politiek en spanningen in de huidige samenleving als zijn motto.

Line up:
Yonga Sun (1977), drums
Paul Pallesen (1956), gitaar
Jasper le Clercq (1963), viool
Iman Spaargaren (1972), tenorsaxofoon, klarinet en elektronica
Dodó Kis (1991), blokfluit en elektronica

Ian Cleaver

Ian Cleaver, het jongste BIMlid van dit moment, woont en studeert in Amsterdam en New York. De muziek die hij schreef voor het BIM50-project is een mengelmoes van alle verschillende klanken en melodieën die hij in 25 jaar tot zich heeft genomen. Cleaver hoopt dat de Amerikaanse jazztraditie, die hij van jongs af aan koesterd, terug te horen is in zijn werk. Maar ook recentere nieuwe interesses als Braziliaanse muziek wil hij gebruiken in zijn composities.

Line up:
Ian Cleaver (1996) – trompet
Ben van Gelder (1988) – altsax
Jesse van Ruller (1972) – gitaar
Jos Machtel (1962) – contrabas
Han Bennink (1942) – drums