Ga naar de inhoud

Onder de Loep

    Wat is de Buma/Stemra?

    Onder de loep: BUMA/STEMRA 

    (door S. Alt voor BiMpro

    Buma/Stemra is een Nederlandse auteursrechtenorganisatie die zich richt op het behartigen van de belangen van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Voor beroepsmusici is het essentieel om te begrijpen hoe Buma/Stemra werkt en welke voordelen het biedt. 

    Wat is Buma/Stemra? 

    Buma/Stemra bestaat uit twee delen: Buma (Bureau voor Muziek-Auteursrechten) en Stemra (Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproductierechten voor Auteurs). Samen zorgen ze ervoor dat muzikanten, tekstschrijvers en uitgevers een eerlijke vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun muziek. 

    Hoe werkt het? 

    Wanneer je muziek gecomponeerd en/of geschreven hebt, kun je je bij Buma/Stemra registreren. Vervolgens houd je de uitvoeringen en reproducties van je muziek bij. Dit kan variëren van optredens op festivals, radio-uitzendingen, tot het gebruik van je muziek in films en commercials.
    Buma/Stemra incasseert vergoedingen van bedrijven en organisaties die jouw muziek gebruiken en keert deze uit aan jou als rechthebbende. 

    Waarom is het belangrijk? 

    Voor beroepsmusici is Buma/Stemra van groot belang omdat het een betrouwbare inkomstenbron biedt. Auteursrechten zorgen ervoor dat je betaald krijgt voor het werk dat je doet, zelfs als je niet actief aan het optreden bent. Dit kan een stabielere financiële basis bieden, wat essentieel is in de vaak onzekere muziekindustrie. Boven een bepaalde inkomensdrempel verkrijg je bovendien stemrecht voor de ALV. Super belangrijk voor positionering van componisten/tekstschrijvers binnen Buma/Stemra maar ook daarbuiten. 

    Wat zijn de voordelen? 

    1. Inkomen uit auteursrechten: Je ontvangt vergoedingen voor elk gebruik van je muziek.
    2. Bescherming van rechten: Buma/Stemra zorgt ervoor dat je rechten als muzikant beschermd worden en treedt op tegen inbreuk.
    3. Transparantie: Regelmatige afrekeningen geven inzicht in waar en hoe vaak je muziek gebruikt wordt. 

    Praktische Tips 

    – Registreer al je werken: Zorg ervoor dat al je composities en teksten goed geregistreerd zijn bij Buma/ Stemra.
    – Werk samen met je uitgever/label: Zorg dat je uitgeverij op de hoogte is van je activiteiten, zodat zij je kunnen ondersteunen bij de registratie en het beheer van je rechten. 

    – Houd uitvoeringen en setlijsten bij: Noteer alle keren dat je muziek wordt uitgevoerd of gebruikt. Ga naar je Buma/Stemra portal en geef de speellijsten van al je live optredens door waarbij je eigen werk speelt. Als je vaak optreed loopt dit al gauw op naar een paar honderd Euro per jaar. Doe dit bijvoorbeeld 1x per kwartaal, half jaar, jaar, afhankelijk van het aantal optredens. Dit kan met terugwerkende kracht, check voor details de website van Buma/Stemra. Vergeet zeker de kleinere optredens niet: 

    Denk aan cafe’s, bedrijfs,-sport,-horeca evenementen.. alleopenbare podia en zalen, horecagelegenheden waarbij je eigen werk ten gehore brengt ook al zijn het er maar een of twee eigen werken.
    Een aantal voorbeelden:
    Optreden met je jazzband op de zondag middag in een café met of zonder entree Receptie/bruiloft/verjaardagsfeest op een horeca locatie 

    Evenement in een bedrijf of op een horeca locatie
    (Eigenlijk alle optredens behalve bij mensen privé in de tuin) 

    Lees ook de andere “Onder de loep”en: Sena, Norma en Lira).
    Heb je vragen? Neem contact op met de ledenservice: https://bumastemra.nl/connect/