Ga naar de inhoud

Protest wereldmuziek- en jazz leidt tot constructief gesprek met NPO top en plannen voor meer inclusie

    Een Task force Jazz -en wereld muziek onder leiding van Voorzitter van de Beroepsvereniging van Improviserende Musici vocalist Fleurine Verloop toog op uitnodiging van voorzitter NPO bestuur Frederieke Leeflang naar Hilversum voor een top overleg.

    Aanleiding was de muzikale protestmars van ruim 150 Nederlandse musici, met de fine fleur van de Nederlandse jazz en wereldmuziek waaronder Nippy Noya,  Ronald Snijders, Maria Mendes, Rolf Delfos, Lucas van Merwijk, Jasper Blom,  Hans Mantel, Martin Fondse, Ben van den Dungen, en Loek Dikker die vechten voor een structurele zendtijd op de publieke omroep van jazz-en wereldmuziek.

    Fleurine opende de vergadering met het aanbieden van een taart met veelkleurige bessen bovenop een dikke witte roomvulling. “Deze taart staat voor Nederland; een kwart van ons land bestaat anno 2023 uit Nederlanders met een migratie achtergrond- zij worden in jullie aanbod nauwelijks bediend, terwijl de NPO er juist is voor representatie van iedereen, ook de diversere culturele groepen zoals liefhebbers van wereldmuziek en jazz.”

    Fleurine opende de vergadering met het aanbieden van een taart met veelkleurige bessen bovenop een dikke witte roomvulling. “Deze taart staat voor Nederland; een kwart van ons land bestaat anno 2023 uit Nederlanders met een migratie achtergrond- zij worden in jullie aanbod nauwelijks bediend, terwijl de NPO er juist is voor representatie van iedereen, ook de diversere culturele groepen zoals liefhebbers van wereldmuziek en jazz.”

    ”Het feit dat nog steeds niemand weet wat Kawina is in 2023” is treffend aldus Essed, die in 1994 al de Kunstbende prijs won met zijn Surinaamse Kawina band.

    De NPO top bleek het eens met de delegatie dat de inclusie van jazz- en wereldmuziek bij NPO te wensen overliet.

    Directeur audio Jurre Bosman liet weten dat een deel van de verantwoordelijkheid ook bij de omroepen lag. Rembrandt vond dit een signaal waar de task force weinig mee kon. “Als de NPO de omroepen verantwoordelijk stelt, terwijl de omroepen de NPO verantwoordelijk achtten, dan is er niemand dus aanwijsbaar verantwoordelijk.”

    De NPO is nu aan zet door budgetten en slots aan te wijzen waar de omroepen op kunnen intekenen. Bovendien hebben de omroepen vrijwel alle presentatoren met muzikale kennis op dit gebied naar huis gestuurd in de afgelopen jaren” aldus Rembrandt.

    Bosman betreurde de teloorgang van Radio 6 waarmee veel kennis en aandacht voor Jazz en wereldmuziek verloren is gegaan. Sem de Jongh wees erop dat de Concertzender nog wel veel aan deze content biedt en tot 2009 onderdeel was van de NOS. Een samenwerking in de toekomst, zoals die in het verleden bestond zou een deel van het radio probleem eventueel kunnen ondervangen. Fleurine voegde daaraan toe dat het dan wel om dezelfde soort budgetten moest gaan als bij ‘NPO Klassiek’  en dat het niet zo kon zijn dat Jazz & world weer ‘hun eigen broek moesten ophouden’.

    Met betrekking tot bestaande plannen bij de NPO meldde Bosman : ”Op onze digitale zender NPO Soul & Jazz, te ontvangen via de kabel, DAB+ en online, gaan we samen met de omroepen in 2024 het aanbod van jazz versterken.

    De gesprekken over de invulling hiervan lopen nu We zien ook kansen om ons podcastaanbod op het gebied van jazz uit te breiden, naast bijvoorbeeld de lopende serie Get In! van Benjamin Herman (NTR) met jonge muzikanten.”

    N.a.v de gepubliceerde jaarcijfers over het afgelopen jaar pleitte Fleurine ervoor dat de omroep een kwart van haar budget ter beschikking moet stellen om in deze diversiteit te investeren ,waarnaast een Jazz en- wereldmuziek zender op zijn plaats zou zijn. “NPO Soul en Jazz” dekt de “Jazz” lading niet, daar het geen verdieping biedt en bovendien nauwelijks Nederlandstalent laat horen.Het is een lekkere soul zender van oude top 40 hits maar de Jazz- en wereldmuziek heeft dringend zender nodig met meer inhoud ,en  dan bij voorkeur in de ether en niet op een themakanaal.”

    Stephan Alspeer onderstreepte vanuit het Televisie aanbod dat hij de BiMpro en haar taskforce als partners ziet  en graag tot actie modus overgaat. Hij vroeg de taskforce om steun om content naar de omroepen te brengen.

    De taskforce stelde als deel van de oplossing voor met een artistieke raad te komen die de verdwenen expertise bij de NPO gaat opvullen.De uitdrukkelijke wens van de taskforce is dat 25% van het aanbod van de NPO op alle zenders aandacht aan Jazz en wereldmuziek gaat besteden. Over de precieze invulling ervan is BiMpro in gesprek met verschillende partijen. Frederieke Leeflang onderstreepte het belang van een samenwerking waardoor de bijeenkomst, die gestoeld was op een protest een constructieve wending kreeg.Ze stond bovendien garant voor een vervolggesprek in september.

    Alle NPO aanwezigen kregen het BiMpro protestboek aangeboden waarin naast honderden musici alle grote jazz- en wereldmuziek podia en festivals hun steun betuigden. Dit nieuwe boek werd  afgelopen dinsdag in Hilversum al aan Leeflang overhandigd terwijl ruim 100 musici hun protest zongen en speelden in de Peperbus, het hoofdbolwerk van de NPO top. Daarna togen zij naar Den Haag waar aan Lucille Werner (CDA) die eerder de Kamervraag over het ‘schrappen van Jazz en Wereldmuziek’ bij de NPO had gesteld, een protestboek werd overhandigd. Ook Mohammed Mohandis (PvdA), Ingrid Michon (VVD) Christine Teunissen (Partij voor de Dieren,) Lisa Westerveld, (Groen Links) Stieneke van der Graaf (CU), Peter Kwint (SP) en Sylvana Simons (Bij1) kregen een protestboek en een petitie aangereikt na een swingende doch dringende protestmars voor het plein van de Tweede Kamer.

    Fleurine,die tevens President van Voice for Jazzmusicians in Europe is: “Er is geen ander Europees land om ons heen waar deze genres zo achtergesteld zijn, als in Nederland. Sinds het vertrek van Matthijs van Nieuwkerk is ook de laatste strohalm van Jazz en wereld muziek op TV verdwenen. Dat we afhankelijk waren van de smaak van één presentator en de invulling van één zender als Radio 4 illustreert onze huidige kwetsbaarheid. Daar belooft de NPO nu structureel iets aan te veranderen Wij zijn hoopvol dat dit eerste topoverleg het startsignaal is voor werkelijke verandering en inclusie.”

    Relevante Links:

    Persfoto’s + Video

    Protestboek